Ποια γενιά του Πολυτεχνείου;

1

 

Διαβάζω συχνά πυκνά ότι η πολιτική κρίση που ζούμε, είναι το τέλος της γενιάς του πολυτεχνείου.

Ποιά γενιά του Πολυτεχνείου; Την πρωθυπουργία την έχει ο Τσίπρας που δεν είχε καν γεννηθεί το 1973. Η γενιά του πολυτεχνείου παρέδωσε το πνεύμα μαζί με τον Σημίτη το 2004. Ο Κώστας Καραμανλής που ανέλαβε μετά, ήταν 17 ετών το 1973 και καμμία σχέση δεν έχει με την γενιά του πολυτεχνείου.

Δυστυχώς δεν μας κυβερνάει η γενιά του πολυτεχνείου (που είχε και μερικές κοινωνικές ευαισθησίες) αλλά η γενιά των κομματικών νεολαιών. Από το 2004, το κοινό χαρακτηριστικό της πλειοψηφίας όσων μας κυβερνούν είναι ότι δεν ψηθήκαν στη ζωή αλλά στις κομματικές νεολαίες. Δεν ταξίδεψαν σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Βερολίνο, Παρίσι αλλά σε Μαξίμου, Ιπποκράτους, Συγγρού. Δεν διάβασαν λογοτεχνία και αρχαία τραγωδία αλλά χτίζαν καθηγητές και κάναν καταλήψεις. Η αντίληψή τους για τον κόσμο είναι ομφαλοσκοπική. Η ιδεολογική διαφορά τους είναι οπαδική: είναι ΝΔ γιατί έτσι, είναι ΠΑΣΟΚ γιατί έτσι, είναι αριστεροί γιατί έτσι, όχι γιατί έχουν ιδεολογικές διαφορές από την αντίπαλη ομάδα. Εκπροσωπούν την ομάδα και την φατρία τους όπως οι οπαδοί του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, του ΠΑΟΚ και του Άρη: με ξύλο, με μαχαιρώματα, με επιβολή της βίας τους. Ακόμη και μέσα στη βαθύτατη παρακμιακή κρίση που ζούμε, ο κόσμος πανηγυρίζει όταν η «πολιτική ομάδα κερδάει».

Η ντροπή της Ελλάδας δεν είναι η γενιά του πολυτεχνείου αλλά η γενιά των πολιτικών που βγήκε μέσα από τα πανεπιστήμια και τις κομματικές νεολαίες. Η γενιά που έβαλε τις βάσεις για να εξαπλωθεί η διαφθορά και η βία σε κάθε είδους συμπεριφορά μας.

Η ντροπή της Ελλάδας είναι που άφησε τα πανεπιστήμιά της να γίνουν ποδοσφαιρικά γήπεδα.

Η ντροπή της Ελλάδας είναι το τί μαθαίνουμε στα παιδιά μας.

 

από τον  Ηλίας Όμικρος

Advertisements