Δηλητηριώδη αντίδοτα

1

 

Από τη μία οι λογής λογής Λιακόπουλοι, Βελόπουλοι, Χαρδαβέλλες και διάφοροι ιεροφάντες και τιμητές της υποτιθέμενης αλήθειας την οποία ξέρουν οι ίδιοι και την κοινωνούν στους πολλούς ενάντια σε «σκοτεινά συμφέροντα» που θέλουν να την κρατούν κρυφή. Δημοσιογραφία (αλλά και νοοτροπία) της κλειδαρότρυπας, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του νεοέλληνα που έμαθε να τα παίρνει όλα έτοιμα και να στρουθοκαμηλίζει.

Από την άλλη οι χαβαλέδες του διαδικτύου που, με την ευκολία που τους παρείχε το ίντερνετ, εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο το βήμα που τους αναλογεί, υπεραπλουστεύοντας με ένα τσιτάτο, μια εικόνα, ένα meme και οτιδήποτε άλλο, στην απόπειρα αποδόμησης αυτής ακριβώς της νοοτροπίας ισοπέδωσαν παράλληλα και οποιαδήποτε λογική επεξεργασία και απόπειρα παραγωγής λόγου με επιχειρήματα.

Ο στρουθοκαμηλισμός,μεταλλαγμένος σε φτηνό χιούμορ, συνεχίζει να ακμάζει.

Η κριτική σκέψη, και ακόμη περισσότερο ο λόγος, ακόμη και σε αυτήν την εποχή της ιλιγγιώδους ταχύτητας διάδοσης της πληροφορίας και της άμεσης πρόσβασης στη γνώση εξακολουθούν να αποτελούν το κοπιώδες εγχείρημα και το θλιβερό προνόμιο φωνών βοώντων εν τη ερήμω.

Ο ανορθολογισμός ως αντίδοτο του ανορθολογισμού.

 

Ο Παλαιοπασόκος

Advertisements