Όταν σε τρολάρει και ο επίσημος ΣΥΡΙΖΑ (το ημερολόγιο ενός εκλογικού φιάσκου)

1

 

Εδώ και τόσες εβδομάδες, κρατάει ένα σήριαλ που λέγεται «εκλογές για την ανάδειξη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας». Εμείς, ως «Παρατηρητήριο» αποφύγαμε να τοποθετηθούμε. Όχι γιατί δεν είχαμε θέση, ούτε γιατί δεν μας αφορά το ζήτημα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι εν δυνάμει μέλλων πρωθυπουργός, άρα, μας νοιάζει και μας κόφτει ποιός θα αναλάβει τις τύχες της χώρας, είτε μας αρέσει είτε όχι, είτε έχει την εμπιστοσύνη μας ή όχι.

Συν τοις άλλοις, ακριβώς επειδή δεν έχουμε κανενός είδους κομματική εξάρτηση ή σχέση με κανέναν εκ των τεσσάρων υποψηφίων προέδρων, δεν θεωρήσαμε σωστό να αναμειχθούμε (κακώς ίσως) ακόμη κι όταν κάποιοι εξ αυτών με τη στάση και τη συμπεριφορά τους προκάλεσαν αρκετά. Σήμερα όμως, δεν έχουμε αυτό το δικαίωμα.

Σήμερα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το κόμμα που φιλοδοξεί να εκπροσωπεί την εν Ελλάδι αστική παράταξη, το κόμμα που θεωρεί πως μπορεί να αναλάβει το ρόλο μιας σύγχρονης, ευρωπαϊκού τύπου, κεντροδεξιάς, απέτυχε να προχωρήσει στη διεξαγωγή εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη προέδρου. Μετά από δύο σχεδόν μήνες «προεκλογικής» εσωκομματικής περιόδου. Σχεδόν δύο μήνες που η ΠρωτοΔευτέρα Φορά Αριστερά κάνει φιλότιμες προσπάθειες να πείσει και τον πλέον δύσπιστο ό, τι πολύ απλά πιάστηκε κορόιδο από τον Αλέξη Τσίπρα και το ασκέρι του, η ΝΔ νομίζει ότι έχει την πολυτέλεια να ασχολείται με το ποιος θα γίνει πρόεδρος στο απολύτως απαξιωμένο, στη συνείδηση του περισσότερου κόσμου, μαγαζάκι της. Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας εξακολουθεί να κοροϊδεύει τους αφελείς που τον εμπιστεύτηκαν, όταν δεν τους λέει κατάμουτρα, ο ίδιος ή τα στελέχη της κυβέρνησής του, ότι τους έπιασε κώτσους.

Κι αφού λοιπόν αυτά συμβαίνουν στη χώρα, στη ΝΔ έχουμε υποψήφιους με γελοία σποτάκια, με αστείες προεκλογικές καμπάνιες, αλληλοκαρφώματα άνευ προηγουμένου και γενικώς μια συλλογική προσπάθεια να κάνουν κατανοητό και στον πλέον καλοπροαίρετο το απλό: δεν είμαστε σοβαροί, δεν κάνουμε για τη δουλειά που ενδεχομένως κάποια στιγμή ο ελληνικός λαός μας αναθέσει, είμαστε σχεδόν εξίσου κρετίνοι με τον τσιρκολάνο που επιλέξατε, μη μετανιώνετε λοιπόν για την επιλογή σας.

Και σήμερα, το ποτήρι ξεχειλίζει. Ενώ περιμένουν οι πολίτες ότι όλη αυτή η δίμηνη φαρσοκωμωδία τελειώνει, ενώ δε λείπουν εκείνοι που λένε «τελοσπάντων ας βγει κάποιος να τελειώνουμε», οι εκλογές δεν έγιναν ποτέ. Αναβλήθηκαν. Σαν αγώνας ποδοσφαίρου είπαν κάποιοι. Λάθος. Η αναβολή ενός αγώνα για πέντε κάφρους ή και η ματαίωσή του, όσο απαράδεκτη κι αν είναι σε ευρωπαϊκή χώρα είναι επιβεβλημένη ενέργεια. Η αναβολή ή και πιθανή ματαίωση εσωκομματικών εκλογών, που προετοιμάζονται δύο μήνες λόγω «οργανωτικών προβλημάτων» αποτελεί ντροπή. Ντροπή που φέρει ακέραιη η αρμόδια επιτροπή.

Δε λείπουν οι καλοπροαίρετοι που θεωρούν πως δεν υπήρχε δόλος. Για την οικονομία της κουβέντας, ας συμφωνήσουμε. Να μην αποδώσουμε το σημερινό φιάσκο σε δόλο, μικροπολιτική ή ιδιοτέλεια. Ανικανότητα λοιπόν. Είναι καλύτερα έτσι; Την ώρα που η χώρα έχει ανάγκη μια σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση, υπεύθυνη, απέναντι σε έναν επικίνδυνο τυχοδιώκτη που μετά την καταστροφή του δημοψηφίσματος, των capital controls, της τελικής υπογραφής μιας συμφωνίας με πολύ δυσμενέστερους όρους απ’ ότι αρχικά προβλεπόταν, οδήγησε δόλια τη χώρα ξανά σε εκλογές με σύνθημα «Εμείς ή αυτοί» και τώρα χωρίς ίχνος ντροπής ζητά «συναινέσεις». Κι απέναντι σε αυτό, η αξιωματική αντιπολίτευση , νηπιώδης, ανήμπορη να συλλάβει τη μεγάλη εικόνα, δεν μπορεί καν να διεξάγει στοιχειωδώς μια διαδικασία εσωκομματικών εκλογών.

Φυσικά, δε θρηνούμε την τύχη της Νέας Δημοκρατίας. Μεγάλες οι ευθύνες της για το πώς φτάσαμε ως εδώ. Αλλά μας ανησυχεί και μας θλίβει που το ισχυρότερο λόγω συγκυριών, ανάχωμα απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ άγεται και φέρεται από τους κάθε λογής Παπαμιμίκους. Αυτό το τέλος, ούτε σε αυτήν την Νέα Δημοκρατία δεν αξίζει.

Υ.Γ.1 Το τρολλάρισμα από τον επίσημο ΣΥΡΙΖΑ, θα αρκούσε για ομαδικές παραιτήσεις σε ένα σοβαρό κεντροδεξιό κόμμα. Στην Ιαπωνία, ίσως είχαμε και σεπούκου. Ντροπή.

Υ.Γ.2 Σχόλια πάντως για τις εσωκομματικές διαδικασίες της ΝΔ από πολιτικά κόμματα, εντός ή εκτός Βουλής, που παρουσιάζουν ψηφοδέλτια σε εθνικές εκλογές με το όνομα του αρχηγού-ιδιοκτήτη-αφέντη, αν μη τι άλλο προκαλούν θυμηδία.

Β.Κ. ή κατά κόσμον Σουλεϊμάν αλ Κανουνί.

Advertisements