Τραγέλαφος ή δημόσιος κίνδυνος;

 

1

Ορισμένες φορές απορώ με την ανικανότητα ανθρώπων που έχουν καταλάβει σημαντικά πόστα.Πόστα με ευθύνη και πληθώρα αρμοδιοτήτων που η πλημμελής άσκηση των καθηκόντων από τον εκάστοτε υπεύθυνο προκαλεί σοβαρές δυσλειτουργίες.Μετά συνέρχομαι,φτιάχνω έναν δυνατό καφέ και όλα επανέρχονται.Θυμάμαι πως το πολιτικό σύστημα της χώρας τέτοιους ανθρώπους θέλει.

Τα «γεμάτα» βιογραφικά και η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων δεν είναι προτεραιότητα.Το σημαντικό είναι ο σωστός πολιτικός ανήρ να διαθέτει δύο ικανότητες:Την ικανότητα της ακατάσχετης φλυαρίας και την ικανότητα της εφαρμογής του δόγματος της ακινησίας.

Έτσι λοιπόν και με βάση τα παραπάνω,μπορεί σε όλη την Ευρώπη η ασφάλεια να είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα και να βλέπουμε πρωτόγνωρες εικόνες υπό τον φόβο της τρομοκρατικής απειλής αλλά αυτό δεν εμποδίζει την εθνοσωτήριο να έχει τοποθετήσει στα επίμαχα υπουργικά πόστα μερικούς απίθανους τύπους που οι δηλώσεις τους μόνο κλαυσίγελο προκαλούν.

Ένα θέμα που απασχολεί όλη την Ευρώπη είναι αν και πως πέρασαν τα ελληνικά σύνορα μέσω των προσφυγικών ροών κάποιοι τρομοκράτες του Παρισιού.Έτσι λοιπόν στις 22/11 ο κ. Μουζαλάς μας ενημερώνει πως δύο από τους οχτώ τρομοκράτες πέρασαν από τα ελληνικά σύνορα αλλά αφού οι υπόλοιποι είχαν Βελγικά διαβατήρια ίσως θα έπρεπε να ασχοληθούμε με τον κίνδυνο που λέγεται Βέλγιο.Καμιά σοβαρότητα,καμιά επίγνωση της κρισιμότητας των στιγμών.

Μια μέρα νωρίτερα βέβαια ο κ. Τόσκας,Υπουργός προστασίας του Πολίτη είχε αρνηθεί πως οι τρομοκράτες του Παρισιού πέρασαν από τα ελληνικά σύνορα και είχε δηλώσει ιδιαίτερα ενοχλημένος από τις σχετικές αναφορές του ΥΠ.ΕΣ. της Γαλλίας.Ζήτησε μάλιστα να ανακαλέσει.Η μόνη επίσημη δήλωση του Γάλλου υπουργού που βρίσκουμε τις τελευταίες μέρες είναι αυτή  που επικρίνει τις Γαλλικές μυστικές υπηρεσίες για αναποτελεσματικότητα αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον κ. Τόσκα να κάνει μια περήφανη και δυναμική δήλωση εναντίον του.Και εδώ καμία σοβαρότητα,καμία επίγνωση της κατάστασης.

O κ. Τόσκας προέβη και σε ακόμα μια σημαντική δήλωση την περασμένη βδομάδα.Στο συνέδριο των Υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. που εκπροσώπησε την Ελλάδα ήταν ξεκάθαρος δηλώνοντας πως η θέση της Ελλάδος είναι η ασφάλεια χωρίς στέρηση ελευθεριών.Ούτε ο Πίτερ Παν δεν θα έκανε τέτοια δήλωση αν ποτέ υπουργοποιηθεί.Και γιατί κύριε Τόσκα είστε τόσο ολιγαρκής στις απαιτήσεις σας; Γιατί όχι ασφάλεια χωρίς στέρηση ελευθεριών και αγάπη για όλο τον κόσμο; Για να καταλάβει κάποιος την παράνοια να πούμε πως στην συγκεκριμένη σύνοδο συζητήθηκε ήδη η περαιτέρω ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών καθώς και το πως θα μετριαστούν οι επιπτώσεις στην ασφάλεια από την συνθήκη Σένγκεν. Ακούστηκαν διάφορες απόψεις από την κατάργηση της ως και την συρρίκνωση της σε μια ομάδα χωρών μόνο αλλά όλοι συμφώνησαν πως η τοποθέτηση του κ. Τόσκα ήταν καταλυτική.

Εκτός όμως από την σύνοδο των Υπουργών των Εσωτερικών υπήρξε και σύνοδος των Υπουργών των Εξωτερικών στην οποία μας εκπροσώπησε ο κ. Κοτζιάς.Όλοι ξέρουμε τον κ. Κοτζιά και το σταλινικό  παρελθόν του.Τελευταία οι Ευρωπαίοι μάθανε και την ρωσοφιλία που διακατέχει τον συγκεκριμένο κύριο ενώ η Athens review of books διαπίστωσε την δυσανεξία  του κ. Κοτζιά στην κριτική.Ο κ. Κοτζιάς δήλωσε στις 17/11 πως η Ελλάδα φυλάει επαρκώς τα σύνορα της και πως χρειάζεται κοινή πολιτική στο προσφυγικό.Ας του πει κάποιος πως καμιά χώρα δεν φυλάει επαρκώς τα σύνορα της και αυτό αποδεικνύεται από τον πρωτοφανή πανικό που έχει σκεπάσει όλη την Ευρώπη.Είναι ανεπίτρεπτο να προσεγγίζεται ένα τόσο σοβαρό θέμα με τέτοια εκνευριστική ελαφρότητα.

Άφησα τελευταίο έναν πραγματικό ογκόλιθο της πολιτικής,τον Πάνο τον Καμμένο.Αυτός ο απίθανος τύπος που εδώ και μερικές εβδομάδες διαφημίζει με κρατικό χρήμα τον επικείμενο εορτασμό των Ενόπλων Δυνάμεων (στα κανάλια της διαπλοκής πάντα) έκανε δηλώσεις χθες για να αιτιολογήσει την μη συμμετοχή της Ελλάδος σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού κράτους.

Σεβαστή η μη συμμετοχή της Ελλάδος σε στρατιωτικές επιχειρήσεις αλλά το τραγελαφικό της όλης υπόθεσης είναι η αιτιολόγηση της: Σύμφωνα με τον Πάνο Καμμένο λοιπόν «Η Ελλάδα είναι μέρος της γειτονιάς» και δεν μπορεί να λάβει μέρος σε τέτοιες επιχειρήσεις, «διότι θα χάσει τη δυνατότητα να είναι ο παράγων σταθερότητας που μπορεί να διεξαγάγει συνομιλίες και να οργανώσει μία διεθνή συμμαχία».

Κ. Καμμένε τι συνομιλίες σκοπεύετε να διεξάγετε με το Ισλαμικό κράτος;Τι ρόλο θα έχει η Ελλάδα στην μελλοντική και αναπόφευκτη εξόντωση του Ισλαμικού Κράτους από την Δύση;Σκοπεύετε να εφαρμόσετε και εσείς την αρχή «της ουδετερότητας»;Κατανοώ απόλυτα την απόφαση να μην στείλουμε στρατεύματα αλλά θα διαθέσουμε τις στρατιωτικές μας βάσεις στους Δυτικούς;Κάθομαι και ρωτάω στα σοβαρά έναν τύπο που ονειρεύεται παρελάσεις,κόκκινα χαλιά και μεσαιωνικές αναπαραστάσεις ιστορικών γεγονότων.Το σταματάω εδώ γιατί το να ρωτάς στα σοβαρά τον Πάνο τον Καμμένο δεν είναι και το πιο έξυπνο πράγμα στον κόσμο.

Αυτή ήταν μια μίνι σύνοψη των δηλώσεων των αρμόδιων κυβερνητικών οργάνων που σχετίζονται με την δημόσια ασφάλεια της χώρας.Την ίδια περίοδο που στην υπόλοιπη Ευρώπη η κινητικότητα,η ανησυχία και η δημόσια συζήτηση σχετικά με την απειλή της ισλαμικής τρομοκρατίας είναι στο επίκεντρο οι εν Ελλάδι αρμόδιοι αντιμετωπίζουν το θέμα με επικίνδυνη ελαφρότητα.Το μόνο που θα σχολιάσω σαν τελευταίο είναι πως μακάρι αυτή η ανικανότητα και ελαφρότητα των αρμοδίων να μην μας φέρει αντιμέτωπους με την πρωτοφανή αγριότητα των τζιχαντιστών. Και τι να περιμένεις όμως όταν σε ένα απλό ντέρμπι που είχαν παρθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας τα «πολεμοφόδια» που περάσανε στο γήπεδο μπορούσαν να φωταγωγήσουν για μερικές ώρες την πρωτεύουσα;

Νεολίμπεραλ

Advertisements