Η κατάρα του (Έλληνα) συγγραφέα στα χρόνια της κρίσης

1

Κάπου έπεσε το μάτι μου σε μια συνέντευξη του Βασίλη Βασιλικού στην εφημερίδα «Ημερησία», ενός από  τους «σημαντικότερους συγγραφείς της γενιάς του», κατά την άποψη του άρθρου, με την οποία δε θα διαφωνήσω. Θα διαφωνήσω όμως με τα γραφόμενα από τον κο ΒΒ καθόσον δε νομίζω ότι αυτά αποτελούν σκέψεις αντάξιες ενός «από τους σημαντικότερους συγγραφείς της γενιάς του». Τουναντίον, πολύ φοβάμαι ότι ο κόσμος στον οποίο ζούμε έχει γίνει τόσο πολύπλοκος που απαξιώνει προκλητικά όλους όσους δεν προσαρμόζονται και προσπαθούν ιστορικά εργαλεία του περασμένου αιώνα να αποκρυπτογραφήσουν τις νέες πραγματικότητες.

Δυστυχώς παρότι ο κος ΒΒ έχει κάποιο δίκιο όσον αφορά την εξολόθρευση των Ινδιάνων ή την επέμβαση των Γάλλων στην Αλγερία (ή και την καταπίεση των Μάυρων) ξεχνά ότι οι Δυτικές κοινωνίες είναι οι μόνες οι οποίες έκαναν αυτοκριτική και προσπάθησαν όσο καμία άλλη πουθενά και ποτέ στην ιστορία, να κατανοήσουν τα λάθη τους. Απόδειξη το γεγονός ότι η Ναζιστική (αλλά και η κομμουνιστική σε πολλές χώρες) ιδεολογία είναι εκτός νόμου και ιδίως από τις χώρες που τις υιοθέτησαν αλλά και τις υπέστησαν, αλλά και το ότι στη Γαλλία επιτρέπεται και επιτρεπόταν αν μη τι άλλο να ακούγονται φωνές σαν του κου ΒΒ, όπως και πολύ πιο ακραίες.

Για να μην αναφερθούμε στο ότι συγχέει τους μουσουλμάνους της Αλγερίας με τους μακελάρηδες του ISIS (συνδέοντας έτσι χάσματα δεκαετιών) και όταν κατά την πάγια τακτική της «αριστεράς» μιλάει για μνημόνια και άλλα ωραία λησμονώντας βέβαια ότι και η Κύπρος και η Ιρλανδία και η Πορτογαλία βγαίνουν από τα μνημόνια αλλά όχι (προσωρινά  ελπίζουμε) η Ελλάδα. Και ότι για τα τοξικά «απόνερα» του «παρελθόντος»στα οποία μας λέει ότι πλατσουρίζει ο κακόμοιρος και άσπιλος κος Τσίπρας,  φταίει πλέον ΚΑΙ ο κύριος Τσίπρας ο οποίος (μάλλον ως ομοϊδεάτης του κυρίου ΒΒ) ανακύκλωσε τα πλέον τοξικά στοιχεία του παρελθόντος και μας τα παρέδωσε σε «νέα» συσκευασία, δυσκολεύοντας πάρα πολύ μια έστω με στρεβλό τρόπο επιτευχθείσα αναιμική πρόοδο και στρέφοντας το τιμόνι της χώρας ΑΚΡΙΒΩΣ στην αντίθετη φορά από αυτή που έπρεπε να πάρει.

Η συγκεκριμένη συνέντευξη, ιδίως υπό το πρίσμα των τελευταίων γεγονότων με τη ΝΔ είναι (για άλλη μια φορά) η μεγαλύτερη απόδειξη του τι συμβαίνει όταν μια εν δυνάμει μεγάλη αστική δύναμη (τη λες και «τάξη») που εκτείνεται από τα δεξιά μέχρι την κεντροαριστερά αφήνει την ιδεολογική πρωτοκαθεδρία σε μηδενιστικές και αναχρονιστικές μειοψηφίες, πιστεύοντας ότι τα αέναα δανεικά της κατανάλωσης των ετών της ευμάρειας θα υποκαθιστούσαν την ανάγκη άλλης πορείας πλεύσης με σαφές ιδεολογικό πρόσημο αντί της δημιουργίας μιας γραφειοκρατικής δικτατορίας με κοινοβουλευτικό μανδύα σαν και αυτή που πάει να μας κοτσάρει – ξανά! – ο κος Τσίπρας και την οποία τόσον αφελώς αλλά εμμέσως πλην σαφώς υπερασπίζεται (και γιατί όχι, ο πρώτος είναι η ο τελευταίος;) ο κος ΒΒ.

Κάποια στιγμή θα πρέπει να το κοιτάξουμε αυτό με όλους τους «αριστερούς» διανοητές που μας ήλθαν από την εσπερία. Αυτή η μανία να υποστηρίζεις ευθέως ή συγκαλυμμένα, ανελεύθερα καθεστώτα στο μόνο σημείο του πλανήτη που επιτρέπεται να το υπονομεύεις τόσο ανοικτά, και μάλιστα αφού σε έχει «κάνει άνθρωπο», ντύσει, στολίσει, νοικοκυρέψει, καταντάει λογικό παράδοξο.

Για να μην πούμε τίποτα βαρύτερο.

ΚΚ2

 

εδώ η συνέντευξη του κυρίου Βασιλικού Βασίλης Βασιλικός: Η Ευρώπη που θεοποίησε το χρήμα παίρνει τα μαθήματα που της αξίζουν

Advertisements