Η Κερκόπορτα άνοιξε διάπλατα

1

 

Ένας τομέας στον οποίο οι επιπτώσεις των όσων βιώνουμε τον τελευταίο χρόνο, λόγω της ανόδου των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη εξουσία, υποθηκεύουν την ασφάλεια και το μέλλον της χώρας μας, είναι ο τομέας της Εθνικής μας Άμυνας. Η σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή και η εφαρμογή αυστηρών πολιτικών λιτότητας την τελευταία πενταετία, έχουν κυριολεκτικά παγώσει κάθε νέα αγορά αμυντικών συστημάτων από τις ελληνικές ΕΔ. Δειλά-δειλά από την άνοιξη του 2014 λόγω της βελτίωσης των δημοσιονομικών μεγεθών αλλά και εξαιτίας των μεγάλων προσπαθειών της τότε πολιτικής ηγεσίας επετεύχθη πρόοδος στο ζήτημα των follow on support των υπαρχόντων συστημάτων. Τι σημαίνει αυτό;; Aπλούστατα , εξασφαλίστηκε μια φυσιολογική ροή ανταλλακτικών και γενικότερα τεχνικής υποστήριξης των υπαρχόντων μέσων, με αποτέλεσμα να βελτιωθούν οι διαθεσιμότητες τους άρα και η αποτρεπτική ισχύς των ΕΔ.

Τον τελευταίο χρόνο όμως και κυρίως μετά τον Μάρτιο, κάθε σκέψη για νέα αγορά ή για έναρξη των διαδικασιών επιλογής, για παράδειγμα, του ΝΜΑ της πολεμικής μας αεροπορίας έχουν παγώσει. Η αποτυχημένη προσπάθεια προμήθειας των παλαιών αεροσκαφών P-3C Orion από τα αποθέματα του Ναυτικού των ΗΠΑ ενώ θα κάλυπτε ένα τεράστιο κενό στην ασφάλεια του στόλου μας, εγκαταλείφθηκε λόγω κόστους αλλά και της τότε πολιτικής συγκυρίας. Η οποία μετά χειροτέρεψε κι άλλο. Ο νυν Υπουργός εξαντλεί τις αρμοδιότητες του στις επισκέψεις σε μονάδες οι οποίες ασκούνται ή στην τελετή παράδοσης νέων πλοίων του Στόλου, τα οποία όμως είχαν υπογραφεί από προηγούμενες κυβερνήσεις, με συμβάσεις τις οποίες συνεχώς καταγγέλει. Είναι γνωστό στους ασχολούμενους με τα θέματα των ΕΔ, το ζήτημα των ελικοπτέρων της ΑΣ (NH-90) σε μια προβληματική προμήθεια, σε ένα εξαιρετικό πτητικό μέσο που όμως παρουσίασε κατασκευαστική αβαρία –επιλύθηκε- και άρχισε από το 2012 να επιχειρεί . Λόγω και προβλημάτων συντήρησης, η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ αρνήθηκε να παραλάβει τα υπόλοιπα 8 από 20, που έπρεπε από το 2006 να βρίσκονται σε υπηρεσία. Αυτό προκάλεσε τ ν παραίτηση του τότε αρχηγού ΓΕΣ Μανωλά-αξιόλογου και έντιμου καταδρομέα αξιωματικού- αλλά και τις αντιδράσεις άλλων ανώτατων  αξιωματικών της ΑΣ αλλά και νομική αντίδραση της κατασκευάστριας εταιρείας που άρχισε να ζητά υπερημέριες αλλά και το κόστος αποθήκευσης βάρυνε το Δημόσιο. Τελικά, τον Ιούλιο άρχισε πάλι ,να παραλαμβάνει.

Την ίδια στιγμή στην άλλη πλευρά του Αιγαίου η Τουρκία σταθερά και μεθοδικά υπερεξοπλίζεται. Στις αρχές του 2019 θα κηρυχθεί ετοιμοπόλεμη η πρώτη μοίρα μαχητικών αεροσκαφών stealth F-35 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Το αργότερο στο τέλος του 2021 θα διαθέτει 5 μοίρες τέτοιων αεροσκαφών( συνολικά 100 τον αριθμό). Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει στο ελληνικό οπλοστάσιο αντίμετρο για αυτή την απειλή. Η οποία είναι εξαιρετικά σοβαρή και θα απειλεί ολόκληρη την επικράτεια καθώς τα F-35 είναι αόρατα από τα υπάρχοντα μέσα αεράμυνας αλλά και με τεράστια ακτίνα δράσης. Ένα σοβαρό αντίμετρο αποτελεί ο εκσυγχρονισμός του στόλου των 155 μαχητικών F-16 της ΠΑ με ραντάρ AESA δηλαδή με μέσο που μπορεί να ανιχνεύει και να αντιμετωπίζει stealth απειλές. Το κόστος έχει εκτιμηθεί από την Lockheed στο 1 δις δολάρια και έπρεπε να είχε αρχίσει ήδη από τα τέλη του 2014. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει αφεθεί στις Καλένδες, καθώς η παρούσα δημοσιονομική ασφυξία που προκάλεσε το Μνημόνιο 3 , ψαλίδισε κι άλλο τον ήδη πενιχρό προυπολογισμό του Υπουργείου. Προφανώς, δεν γεννάται καν λόγος για αγορά ΝΜΑ 4ης γενιάς, ικανό να αντιμετωπίσει και να συντρίψει το F-35 καθώς το κόστος μιας τέτοιας κίνησης ξεπερνά τα 3 δις ευρώ σε τιμές 2014 και για αριθμό περίπου 40 τέτοιων μαχητικών.

Παράλληλα, το τουρκικό Ναυτικό εξοπλίζεται με stealth κορβέτες και υποβρύχια ΤF-214 τα οποία είναι ανώτερα των ελληνικών. Το κυριότερο όμως πρόβλημα, είναι η ναυπήγηση από την Τουρκία-σε τουρκικά ναυπηγεία- ενός μικρού αεροπλανοφόρου. Το 2022 θα καθελκυστεί και θα αποτελέσει θανάσιμη απειλή για τα ελληνικά νησιά καθώς θα τα απειλεί και από τα δυτικά τους. Μέχρι τώρα, η αμυντική μας διάταξη ήταν στραμμένη στις ανατολικές ακτές των νησιών για αντιμετώπιση αποβατικής ενέργειας. Πλέον, το συγκεκριμένο μέσο θα μεταφέρει δύναμη πυρός και από τα δυτικά τους που είναι χωρίς οχύρωση. Επίσης, θα μπορεί να αποκλείσει ναυτικά, ολόκληρα νησιωτικά συμπλέγματα και να επιτύχει την πάγια πολιτική στόχευση των Τούρκων. Δηλαδή , την κυριαρχία τους με κάθε μέσο, ανατολικά του 33ου παραλλήλου-ντε φάκτο διχοτόμηση του Αιγαίου. Το Πεντάγωνο ισχυρίζεται πως ένα τόσο μεγάλο πλοίο σε κλειστή θάλασσα όπως το Αιγαίο, θα βυθιστεί από τα υποβρύχια μας πριν βγει από τα Δαρδανέλια. ’Όμως αυτή άποψη ενώ είναι λογική, είναι η αισιόδοξη και δεν περιλαμβάνει αφενός την συντριπτική αεροπορική ισχύ που θα έχουν οι Τούρκοι λόγω του F-35που δεν θα αφήσει καν τον Στόλο να βγει από τους ναυστάθμους αλλά και τον συνδυασμό των σκαφών επιφανείας που οι Τούρκοι θα διαθέτουν το 2022 και θα προστατεύει τον αεροπλανοφόρο. Το αντίμετρο είχε ήδη επιλεγεί το 2013 από την κυβέρνηση Σαμαρά και ήταν η προμήθεια φρεγατών stealth κλάσης FREMM(2+2) από την Γαλλία με το πυραυλικό σύστημα scalp-naval το οποίο απειλεί την τουρκική ενδοχώρα σε βάθος 1000χλμ!!! Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ακυρώθηκε(τα παρέλαβαν οι Αιγύπτιοι!!!!) και με κόστος τουλάχιστον 1 δις ευρώ αποκλείεται να προχωρήσει τουλάχιστον την επόμενη διετία πιθανή νέα ναυπήγηση. Το Μνημόνιο 3, δημιούργησε χαοτική κατάσταση στα εξοπλιστικά προγράμματα των ΕΔ και πήγε όλα τα κατεπείγοντα τουλάχιστον 2 χρόνια πίσω.

Στον Έβρο, η κατάσταση είναι πιο ελεγχόμενη αν και οι Τούρκοι προμηθεύονται μανιωδώς γεφυροποιά μέσα βίαιης διέλευσης υδάτινου κωλύματος. Αυτό από μόνο του συνιστά επιθετική κίνηση κατά της χώρας μας. Από το 2019 και μετά την Ανατολική Θράκη θα κατακλύσει το νέο τουρκικό άρμα μάχης Altay που αντιμετωπίζεται μόνο από τα Leopard 2HEL και τα ελικόπτερα Απάτσι τα οποία διαθέτουμε. Και εδώ όμως, η νέα ηγεσία κωλυσιεργεί ως προς την προμήθεια από τις ΗΠΑ των M1Abrams ήδη από το 2012. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε προτείνει την σχεδόν δωρεά 400 τέτοιων αρμάτων τα οποία θα έλυναν μόνιμα το ζήτημα του Έβρου και θα επέτρεπαν στην ΑΣΔΕΝ να ενισχύσει την άμυνα των νησιών με άρματα Leopard 1 που θα αποδέσμευε από τον Έβρο. Δυστυχώς και κατόπιν γερμανικών πιέσεων, οι ελληνικές κυβερνήσεις πάγωσαν την προμήθεια. ‘Οταν επανήλθαν, οι Αμερικανοί δεν είχαν την πρόταση στο τραπέζι αλλά η εναλλακτική ήταν 100 άρματα(από τα 400) και σε συνολικό κόστος αγοράς 450 εκ δολαρίων(!!!!).Εννοείται φυσικά, πως η νυν ηγεσία του ΥΠΕΘΑ έχει αδρανήσει λόγω δημοσιονομικής στενότητας και σε αυτό το τελευταίο ζήτημα που έθεσαν οι ΗΠΑ ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση λόγω των καλύτερων οικονομικών δεικτών της χώρας που υπολόγιζε πως θα είχε το 2015(και θα είχε) την είχε αποδεχτεί.

Εν κατακλείδι, όποιος θεωρεί πως οι επιπτώσεις της δεκάμηνης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περιορίζονται στις…τσέπες μας, ας το ξανασκεφτεί. Υπάρχει μείζον ζήτημα εθνικής ασφάλειας το οποίο καθημερινά οξύνεται. Δεν φαίνεται γιατί θα εμφανιστεί το 2019. Το πιο πιθανό είναι, αυτοί που γιγάντωσαν το πρόβλημα, να έχουν εξαφανιστεί από την πολιτική σκηνή. Οι συνέπειες των πράξεων τους όμως θα στοιχίσουν στην χώρα ανεπανόρθωτα αν δεν γίνει κάτι το αργότερο μέχρι το τέλος του 2017. Αν δεν συμβεί, ας προετοιμαστούμε για τα χειρότερα. Τότε , που θα μας φταίνε όλοι εκτός από τον καθένα μας ξεχωριστά, ας θυμηθείτε αυτό το κείμενο.

 

Kostas Alexopoulos

 

Advertisements