Ολιγωρία και φαυλότητα

Παρατηρητήριο

 

Οι καταγγελίες του κ. Πανούση για απειλές κατά της ζωής του, πέραν του ότι εντάσσονται σε αυτό που πολλάκις μνημονεύεται από τη σελίδα μας ως εκτσογλανισμός της κοινωνίας, προσωπικά μου προκαλούν ερωτήματα ως προς την καθυστέρηση της γνωστοποίησής τους στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. Ερωτήματα που εντείνονται αν λάβω υπόψη μου τη μακρά εμπειρία του κ. Πανούση, τόσο ως καθηγητή εγκληματολογίας (δηλαδή και επαρκώς καταρτισμένου σε ζητήματα αναλόγου υφής), όσο και ως προσώπου ενεργού στην πολιτική ζωή της χώρας μας εδώ και δεκαετίες (άρα και θεωρητικά έμπειρου ως προς τη διαχείριση οποιασδήποτε ανώνυμης απειλής ή ύβρεως απέναντι στο πρόσωπό του -μεταξύ πολλών άλλων). Όταν κάποιος -με τη θέλησή του- κατεβαίνει στον πολιτικό στίβο και εκλέγεται από το λαό, δεν απολαμβάνει μόνο τα προνόμια που συνοδεύουν τη θέση του αξιώματός του. Αναλαμβάνει και το ανάλογο φορτίο ευθυνών και δυσκολιών που ακολουθούν τη θέση του. Απειλές δεχόταν παραδοσιακά, από την κλασική Αθήνα και την αρχαία Ρώμη, μέχρι την Αμερική του Κένεντι και του Νίξον και τη Σουηδία (αν δεν κάνω λάθος) του Όλαφ Πάλμε, το πολιτικό προσωπικό της εκάστοτε χώρας. Δεν γίνεται όμως αυτές να είναι το φόβητρο και το προκάλυμμα για την πορεία μιας πολιτικής. Πολύ περισσότερο δε, σε μια, υποτίθεται, δημοκρατική και ευνομούμενη πολιτεία που στέκεται υπεράνω του οποιουδήποτε καθεστώτος φόβου. Δεν επικροτώ, εννοείται, την απειλή. Δεν γίνεται όμως ένας πολιτικός άρχων να μην είναι προετοιμασμένος και για αυτό το ενδεχόμενο. Κάποτε πρέπει να αντιληφθούμε ότι καρέκλα δεν σημαίνει μόνο κουτάλα. Και επίσης, όταν δέχεσαι απειλές για τη ζωή σου, και έχεις τα στοιχεία για να καταφύγεις στη δικαιοσύνη, δεν πετάς χαρταετό, ούτε επιδιώκεις «πολιτική λύση» στο πρόβλημά σου. Ζητάς την προστασία της αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής.

«ευνομούμενη πολιτεία», «ανεξάρτητη αρχή», «πολιτική λύση». Βρείτε τα κενά και κερδίστε έναν αναμνηστικό κάλυκα από καλάσνικωφ Brigate Rosse.

 

Υ.Γ. Να δούμε πότε επιτέλους θα κινηθεί η δικαιοσύνη για να διαφυλάξει το κρατικό προσωπικό από τους αρουραίους και τα τσακάλια που νέμονται την ομαλή λειτουργία του κράτους και τραμπουκίζουν (λέγε με και Κουμουτσάκο – θα επανέλθουμε στο θέμα αυτό) κόσμο με την ανοχή και την ολιγωρία των αρμοδίων μηχανισμών.

 

Ο Παλαιοπασόκος

Advertisements