Ο αξιότιμος κ. Λουράντος. Όταν…

12038673_10207406412536343_8136340748766779749_o11

Ο αξιότιμος κ. Λουράντος.

Όταν μιλάμε για πελατειακό κράτος,για πάρε δώσε πολιτών με πολιτικούς και συντεχνίες ένα από τα πρώτα πέντε ονόματα που μου έρχεται στο μυαλό είναι ο Κωνσταντίνος Λουράντος.Όχι γιατί ο Κωνσταντίνος Λουράντος θα έκανε ποτέ κάτι τέτοιο αγαπητέ αναγνώστη αλλά γιατί έχει δώσει μάχες για την δημόσια υγεία και το φθηνό και ποιοτικό φάρμακο.Και επειδή ο Νεολίμπεραλ δεν είναι αχάριστος θα σας κάνει μια ανασκόπηση για την στάση του Λουράντου και των υπόλοιπων συνδικαλιστών των φαρμακοποιών τα χρόνια της κρίσης.Για να μάθετε να εκτιμάτε τους λαϊκούς αγωνιστές

.
Είναι Οκτώβριος του 2010 και στο καθιερωμένο συνέδριο Pharmapoint στη Θεσσαλονίκη ο κ. Δημήτριος Βαγιωνάς πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου τότε,καλεί τους φαρμακοποιούς σε αντίσταση με αφορμή τα σχέδια της κυβέρνησης για μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών από 23,5% παρακαλώ σε 18%.Συγκεκριμένα τους κάλεσε να μην εξυπηρετούν τα νοσοκομειακά φάρμακα.Χειροκροτήματα στην αίθουσα.

Στις αρχές του 2011 οι φαρμακοποιοί προχώρησαν από κοινού με τους γιατρούς σε απεργία για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.Γιατί ο Λουράντος και οι συν αυτώ αγαπητέ αναγνώστη αγωνίζονται για την δημόσια υγεία.Είμαι σίγουρος πως δεν είχαν ακούσει πως η φαρμακευτική δαπάνη του δημοσίου αυξήθηκε μέσα σε μια πενταετία 3 δις και έφτασε στα τέλη του 2009 να είναι διπλάσια του ισοδύναμου πληθυσμιακά Βελγίου.Ούτε είχε υποπέσει ποτέ στην αντίληψη τους πως διάφοροι φαρμακοποιοί σε συνδυασμό με εταιρείες και μερικούς πρόθυμους γιατρούς συνταγογραφούσαν σαν να μην υπάρχει αύριο.

Το 2012 οι φαρμακοποιοί προχώρησαν πάλι σε απεργίες.Σωστά κατάλαβες,πάλι υπήρχε κίνδυνος για την δημόσια υγεία.Ποιος ήταν αυτός;Το διευρυμένο ωράριο φυσικά.Πάλι ταλαιπωρήθηκε ο συνταξιούχος και ο άρρωστος αλλά μπρος το διευρυμένο ωράριο τι είναι μερικές αρρώστιες;Υπήρχαν και διάφορες καταγγελίες τότε για φαρμακοποιούς που εφήρμοσαν το διευρυμένο ωράριο και μετά διαγράφηκαν από τον σύλλογο αλλά προέχει η δημόσια υγεία.Για την ιστορία και μόνο οι φαρμακοποιοί πέτυχαν να αποσυρθεί η διάταξη για το διευρυμένο ωράριο.

Το 2013 πέρασε πάλι με απεργίες για το διευρυμένο ωράριο και σθεναρή αντίσταση των φαρμακοποιών αλλά και των εγχώριων φαρμακοβιομηχάνων για το νομοσχέδιο που έριχνε τις τιμές των φαρμάκων.Γιατί πως αλλιώς προστατεύεις την δημόσια υγεία και τον απλό πολίτη αν όχι με το να απεργείς για το δικαίωμα των φαρμακοβιομηχάνων να κοστολογούν κατά το δοκούν.

Και φτάνουμε αισίως αγαπητέ αναγνώστη στην χρονιά ορόσημο για την αγωνιστική δράση του Λουράντου και των υπόλοιπων εκπροσώπων των φαρμακοποιών,το 2014.Η νέα αιτία πολέμου είναι τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. και πρόθεση της τότε κυβέρνησης να πωλούνται στα σούπερ μάρκετ.Ιστορία έχουν γράψει δυο φράσεις του Λουράντου από εκείνη την εποχή.

Αναφέρομαι φυσικά στις φράσεις «Τα 11.000 φαρμακεία θα γίνουν ο τάφος σας.» και «Κάθε φαρμακείο εκλογικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ» .Νομίζω δεν χρειάζεται να κάνω κάποιο σχόλιο για τις στρατηγικές επιλογές του Λουράντου. We all know how that went.

Σήμερα ο Λουράντος σκούζει στα τηλεπαράθυρα,δηλώνει προδομένος «Από τους Συριζαίους» και ενίοτε ρίχνει και μερικά άσφαιρα μιλώντας για αμερικάνικα καρτέλ που κρύβονται πίσω από την αγορά φαρμάκου.

Το πρόβλημα του Λουράντου(Και του κάθε Λουράντου) δεν είναι μόνο τα αστεία επιχειρήματα που παραθέτουν σε κάθε απόπειρα αλλαγής του status quo.Είναι πως οι κατηγορίες που εκτοξεύουν είναι ο ορισμός του αυτογκόλ.Κύριε Λουράντε δεν κρύβονται αμερικάνικα καρτέλ από πίσω.Εσείς λειτουργούσατε σαν καρτέλ δεκαετίες τώρα.Είστε ο ορισμός του πελατειακού κράτους .Μαζί με την εθνοσωτήριο συμμαχήσατε προεκλογικά στο όνομα της στασιμότητας και τώρα που αποφάσισαν να θίξουν τα συμφέροντα σας αντιδράτε.

Περαστικά κ. Λουράντε και να προσέχετε τις παρέες σας την άλλη φορά.

Advertisements