Δεν γλύτωσες, πλήρωσες καημένε ψηφοφόρε!  (περί ανακεφαλαιοποίησης)

12038673_10207406412536343_8136340748766779749_o1

Μόλις ανακοινώθηκαν οι ανάγκες των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ, ένα κύμα προπαγάνδας σάρωσε τα social media.

Το βασικό μήνυμα που επιχειρήθηκε να περαστεί ήταν «Η κυβέρνηση με αγώνα, κατάφερε να γλυτώσει 10 δις από τα κεφάλαια των τραπεζών. Ήθελαν 25 και τώρα θα δώσουμε μόνο 15».

Δύσκολα, όσο και αν ψάξει κανείς, θα μπορέσει να βρει μεγαλύτερο ψέμα.

Οι τράπεζες, όλοι το ξέρουμε, είχαν ανακεφαλαιοποιηθεί το 2013 με 40 δις. Οι κατάπτυστοι Σαμαροβενιζέλοι, είχαν κρατήσει στην άκρη και άλλα 10 δις. Για την περίπτωση που χρειάζονταν περισσότερα κεφάλαια. Αυτά τα δέκα δις ήταν σε μορφή ομολόγων του E.F.S.F. Με την σούπερ-διαπραγμάτευση της κυβερνησάρας που εκλέχτηκε στις 25 Γενάρη και την λήξη του προηγούμενου Μνημονίου στις 30 Ιούνη, ακυρώθηκαν. Παφ, έγιναν καπνός! Δεν υπήρχαν πλέον!

Σημασία έχει εδώ να καταλάβουμε πως αυτά τα χρήματα δεν είναι βέβαιο ότι θα χρησιμοποιούνταν. Μπορεί ναι, μπορεί και όχι. Η μεγαλύτερη πιθανότητα ήταν να χρησιμοποιηθεί ένα μέρος τους για την κάλυψη των κόκκινων δανείων. Πόσα; Μια λογική εκτίμηση θα ήταν 4 δις. Αλλά και αυτά όχι σίγουρα.

Τώρα πια, μετά την Βαρουφακιάδα που ζήσαμε, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Οι τράπεζες χρειάζονται 14,4 δις. Το γράφω και ολόκληρο. Μην τυχόν και μπερδευτεί κανείς. Χρειάζονται δεκατέσσερα δισεκατομμύρια τετρακόσια εκατομμύρια ευρώ. Οπωσδήποτε.

Αυτά τα λεφτά, χωρίς την περήφανη διαπραγμάτευση και τους φανταστικούς κυβερνητικούς χειρισμούς του τελευταίου οκταμήνου, δεν θα τα χρειαζόταν ποτέ οι τράπεζες ή η ελληνική οικονομία.

Αυτά τα λεφτά, χωρίς την «Θεωρία παιγνίων» του Yanis και την ανοχή του συντρόφου πρωθυπουργού, θα μπορούσαν να πάνε σε παραγωγικές επενδύσεις ώστε να μειωθούν οι άνεργοι.

Αυτά τα λεφτά, θα πληρωθούν από τους μετόχους – τα 4,4 δις – και το Ελληνικό Δημόσιο – τα 10 δις. Δηλαδή, αν έχετε ξεχάσει την Αριθμητική του Δημοτικού, επτά με οκτώ δις (κάποιοι μέτοχοι είναι Έλληνες, όχι ξένοι) θα τα είχαμε γλυτώσει. Στην χειρότερη, θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει ένα σωρό άλλα πράγματα με αυτά.

Αλλά ο πάνσοφος Ελληνικός λαός διάλεξε για κυβερνήτη του, δυο φορές, τον Αλέξη.

Να τον χαιρόμαστε. Φροντίστε μόνο να θυμάστε ότι όταν πάμε να ψηφίσουμε, κάνουμε δύο πράγματα. Πρώτα απ’ όλα πλενόμαστε καλά-καλά και μετά σκεφτόμαστε, τι θα ρίξουμε στην κάλπη. Καλή Κυριακή.

 

Μετά τιμής

ʽOʼ

Ο  κυρ Διάολος

Advertisements