Ας δουν -μια φορά- την πραγματικότητα

Παρατηρητήριο

Του Βασίλειου Διον Αναστασίου (Capital.gr)

Ο λαός -εμείς όλοι- είμαστε αυτοί που είμαστε. Και η επιδίωξη όλων είναι (ήταν), να περνάμε καλά, και να τα βγάζουμε πέρα με τις ανάγκες μας που ρυθμίζαμε σύμφωνα με τα απολύτως αναγκαία που χρειαζόμαστε. Kαθένας σύμφωνα με το εισόδημά του καθόριζε τον τρόπο διαβίωσης του.

Με τους αναγκαστικούς περιορισμούς όμως και τις απανωτές χωρίς τέλος φορολογίες, προσαρμόσαμε αναγκαστικά τις δαπάνες μας ανάλογα. Έρχονται τώρα και μας βάζουν επιπλέον και άλλους καινούργιους φόρους, ενώ καμιά βελτίωση εσόδων φυσικά δεν μπορεί να γίνει. Λογικά, τι μπορούμε να κάνουμε; Δεν θα πληρώσουμε μέρος των φόρων, διότι απλούστατα δεν μπορούμε, δεν έχουμε. Θα ήταν ωραίο να είχαμε ένα απόθεμα χρημάτων και να πούμε την δικαιολογία του σκιτσογράφου, ότι πάσχουμε από το… σύνδρομο Φλαμπουράρη-Σταθάκη, πως ξεχάσαμε να δηλώσουμε το απόθεμα αυτό!

Αυτά για τον κανονικό ελληνικό λαό, για εμάς. Οι άλλοι, οι Πολιτικοί και τα πρόβατα που ελπίζουν ακόμα πως οι αριστεροί ριζοσπάστες θα τους σώσουν με ένα άρθρο; Τα βλέπουν; Αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα; Ή ζουν σε έναν ιδανικό εικονικό κόσμο κρατισμού και σοσιαλισμού εκατομμυριούχων; Ή αντίστροφα, μην είναι όλοι τους εκατομμυριούχοι κομμουνιστές, και δεν καταλαβαίνουν που αυτοί κάτω, το πόπολο ζητάνε ψωμί, ο λαουτζίκος, και απορούν μα γιατί δεν τρώνε παντεσπάνι, ή… τα «γεμιστά» της κυρίας Θεανώς;

Αλλά, ας αφήσουμε τα αστεία. Διότι αυτό που είδαμε στην τηλεόραση πρόσφατα, μας διάλυσε, κυριολεκτικά μας συγκλόνισε, με την τραγικότητα του. Απελπισμένοι γέροι και ανήμπορες γριούλες μισο-παράλυτες να ρωτούν δακρύζοντας «πού θα πάμε τώρα», αφού η σύνταξή τους δεν επαρκεί για την καταβολή ενός επιπλέον κατοστάρικου ευρώ, διότι επεβλήθη, πού; Στα Γηροκομεία, τα Ευγηρίας, φόρος 23%!!!! Και το κατοστάρικο αύξηση τον μήνα δεν βγαίνει από την σύνταξη που προηγουμένως έφθανε ίσα – ίσα. Ολόκληρη η σύνταξη, για διαμονή και φάρμακα.

Μα τρελάθηκε η Κυβέρνηση; (Δεν μιλάμε μόνον για τον ΣΥΡΙΖΑ, όλες το ίδιο έκαναν. Αλλά τώρα το παράκαμε η «πτρώτη φορά Αριστερά»!). Και μη μας πουν ότι οι δανειστές το ζήτησαν. Έχουν πάθει φορομπηχτικό αμόκ για να κρατηθούν στην ανέλπιστη Εξουσία, έστω και με καταβαραθρωμένη Οικονομία. Μα πρόκειται για «βαρεμένους»; Με μόνο φόρους θα βγουν πέρα;

Ας αφήσουν, και ας αφήσουμε όλοι τις αηδίες της μικροπολιτικής και τους εγωισμούς του κάθε κόμματος, ή Αρχηγού, πως αυτός θα τα καταφέρει. Ας κοιτάξουν μια φόρα την πραγματικότητα.

Τι είναι αυτές οι βλακείες με τα ισοδύναμα; Μα αν υπήρχε stock, «δεξαμενή» ισοδυνάμων, θα διάλεγαν πρώτα την επαχθέστερη λύση και μετά θα έψαχναν για ισοδύναμο; Όπως όταν εμείς με ένα μπαστούνι ψάχνουμε κάτω από μια ντουλάπα για να βρούμε κάτι που μας έπεσε και το χάσαμε; Βρέθηκε ισοδύναμο για την Παιδεία; Δεν ντρέπονται; Στην Παιδεία; Πού είναι κρυμμένα ειδικά για αυτήν; Δεν υπάρχει κανένα, διότι αν υπήρχε θα το είχαν χρησιμοποιήσει από την αρχή. Άμα θέλουν να φροντίσουν την Παιδεία, ας κλείσουν την ΛΑΡΚΟ! Το χωριό Μαρτίνο ζούσε και πριν, χωρίς τα αρνιά δώρο του Πάσχα στους εργάτες, ευκατάστατους χωρικούς!

Είμαστε τραγικά μπατίρηδες, και δεν κοιτάζουμε να βρούμε την εφικτή, άμεση λύση, για να πιάσουμε κάποια λεφτά. Όχι να δανειστούμε άλλο. Μα σάμπως και θα μας έδινε κανείς; Μόνον οι εταίροι μας δίνουν, αλλά εμείς είμαστε ανίκανοι, ή δεν αντέχουν να τα κάνουν αυτά που υπέγραψαν και ψήφισαν στην Βουλή. Τι λέμε; Αφού ομολογούν ότι μόνο το 1/3 από τα πρώτα 48 έχουν προχωρήσει, και για αυτό ανεβλήθη το EuroWorking Group! Όσο πάρουμε τα 2 δισ. μέχρι το τέλος του έτους, εμένα να μου γράψετε!

Kύριοι Πολιτικοί, συμπολίτες, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Ας ψάξουμε μια φορά να την δούμε όπως αυτή πραγματικά είναι. Γιατί τότε μόνο θα συμφωνήσουμε όλοι να πάρουμε τα οριστικά, τα τελικά μέτρα, εμείς μόνοι μας, όχι να μας τα επιβάλουν. Και τότε μόνον θα αναρρώσει η Οικονομία, Αλλά πρέπει να εγκαταλείψουμε όλοι τις πολιτικές, κομματικές, ιδεολογικές εμμονές, και τα μικροσυμφέροντα.

Ποια είναι η πραγματικότητα; Τι να πρωτοπιάσουμε; Αφού τα ξέρετε, τα ζείτε! Λίγο-πολύ την βλέπουμε, διότι την ζούμε. Οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ και η νομενκλατούρα θέλησαν ποτέ να την αντικρύσουν; Καταλαβαίνουν ότι το πρώτο και κύριο είναι η φροντίδα για τους εγκαταλελειμμένους 1.500.000 άνεργους και χρεοκοπημένους έμπορους και επιτηδευματίες; Δεν βλέπουν ότι αυτό που «πουλάει» ο Τσίπρας, την αναδιάρθρωση του Χρέους, είναι ήδη λυμένο, και ότι το κύριο και μοναδικό κακό που μας βρήκε ήταν αφ’ότου οι Δαπάνες γίναν μεγαλύτερες από τις εισπράξεις φόρων; Και ότι χωρίς Παραγωγή, μόνον η δραστική μείωση των Δαπανών μαζί με το σουλούπωμα του κρατικού μηχανισμού και την σταθερότητα του φορολογικού συστήματος είναι η λύση;

Το να ζήσουμε μόνο με τους φόρους το δοκίμασαν 3 κυβερνήσεις και ο Τσίπρας 9 μήνες, και δεν βγήκε τίποτα. Αντίθετα χειροτέρεψε η κατάσταση όχι σχετικά, αλλά απολύτως. Για δοκιμάστε και τις Δαπάνες. Ας πειραματισθούμε με ένα μικρό δείγμα μείωσης. Μήπως εκπλαγούμε; Και το Έλλειμμα αρχίσει πάλι να μικραίνει; Σουλουπώστε τον κρατικό μηχανισμό, περιορίστε τις «σοσιαλιστικές» παροχές, σταθεροποιείστε τους φορολογικούς νόμους, και τότε θα δείτε πως και οι φόροι θα αυξηθούν, διότι θα αρχίσει, χωρίς να το αντιληφθείτε να δουλεύει δειλά δειλά πάλι η Παραγωγή.

Οι Υπουργοί σας, τι κάνουν; Υποβάλουν ιδέες μόνο; Αποτελούν μήπως ένα think tank, που κάνει μόνο brain storming; Θα φτιάξετε, λέει, καλοκαιρινό DAVOS με κόστος κατασκευής –το υπολογίσατε κιόλας, μεταξύ 1,6 και 2,0 δισ. ευρώ. Και λειτουργικό κόστος στους υπόλοιπους 11 μήνες; Αφήστε τις κουταμάρες! Σαν να κάνουν οι Εσκιμώοι, νοσοκομεία στο Βόρειο Πόλο! Δεν έχετε ούτε την σύνταξη ενός μηνός να πληρώσετε και θα κτίσετε την Αιγιαλεία; Μα μην τα λέτε, τα γράφουν τα ΜΜΕ και τα διαβάζουν οι δανειστές μας και οι Αγορές.

Το Χρέος δεν είναι το πρόβλημα. Τα ετήσια Ελλείμματα είναι. Και δεν πρόκειται κανένα Έλλειμμα να κατέβει με αύξηση και άλλο των φόρων, αν δεν μειωθούν οι Δαπάνες, αν δεν κλαδευτεί το Κράτος από τα «ξερά»! Δεν βλέπουν τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος, ότι η ηγεσία θέλει να ξέρει μόνον αυτή τι πράττει η Τράπεζα της Ελλάδος και η Γ.Γ.Δ.Ε.; Είναι τυχαίο που ήθελε να «φάει» τον Στουρνάρα και τώρα την Σαββαΐδου; Γιατί η Ε.Ε. τους ήθελε και τους δύο αμετακίνητους; Φοβόταν την επιθυμία ξηλώματος από την πολιτική ηγεσία που εκάστοτε κυβερνά, για να ελέγχει αυτή και μόνον αυτά τα δύο βασικά πόστα.

Η κ. Σαββαΐδου με την ανακοίνωσή της της προηγούμενης εβδομάδας δυστυχώς(!) επιβεβαιώνει (πώς το επιβεβαιώνει;) την… ανησυχία της κυβέρνησης σε σχέση με την αδυναμία της (πού την βλέπουν;), να επιτελέσει τον ρόλο της με πολιτική ανεξαρτησία, (scrive, υποταγή στον ΣΥΡΙΖΑ), και θεσμική (!!!) ακεραιότητα! Κάνει όλα αυτά τα τρομερά; Εμείς διαβάσαμε όλο το γράμμα. Δεν είδαμε τίποτα απολύτως από αυτά όλα. Ε ρε Γκαίμπελς, τι δάσκαλος που ήσουν!

Ο Κατρούγκαλος συγκαλεί επιτροπή «σοφών», a la Ρούζβελτ. Και το πόρισμα, που θα στοίχισε μερικά εκατομμύρια, (να ισοδύναμο για τα Ευγηρίας! μαζί με τα έξοδα στην Λίμα), το πετάνε! Τις εισηγήσεις Γιαννίτση και Σπράου, γιατί δεν τις χρησιμοποιούν; που τις έχουν καταχωνιάσει;

Έχουν διπλή δυσκολία. Αφ’ ενός, δεν ξέρουν. Έπειτα, δεν θέλουν. Είναι απρόθυμοι μέχρι κωλυσιεργίας. Καθυστερούν, και ευρίσκονται πάντα εκτός προθεσμιών. Να εισπράξουν και άλλους φόρους, δεν μπορούν πλέον. Δεν βλέπουν την πραγματικότητα; Πού πάνε; Τι επιδιώκουν, το μεγάλο ερωτηματικό: Αν αντέξουν μερικούς μήνες, έστω ένα χρόνο, ή και δύο, τι θα γίνει μετά; Μόνος του θα φάει την αποτυχία; Γιατί δεν την μοιράζεται;

Ο λαός, εμείς όλοι, αποτελούμε την κοινωνική πυραμίδα. Η βάση της είναι πλατύτερη, συνεπώς η μισή κάτω είναι μεγαλύτερη από την μισή πάνω, που αποτελεί τη elite κάθε πνευματικής και υλικής παρουσίας. Αυτό αποτελεί, και θα αποτελεί τις αιτίες για να αναφύονται πάντα κοινωνικά προβλήματα, που προέρχονται από τις αντιθέσεις, μεταξύ των πληβείων και των πατρικίων. Όταν και όποτε η κοινωνική διάστρωση πάψει να έχει την μορφή πυραμίδας, τότε και οι διαφορές, αν υπάρξουν άλλες διαφορετικές, θα πάρουν άλλη μορφή. Προς το παρόν παρακολουθούμε σιωπηλοί, τις μεταβολές που επιτελούνται από τις μη προβλεφθείσες επιπτώσεις της Παγκοσμιοποίησης. Η δική μας περίπτωση δεν εμπίπτει σε αυτήν την διαπίστωση. Έχει την «ιδιαιτερότητα», του από τριών χιλιετηρίδων Έλληνα, που ζει στον δικό του κόσμο, και δεν αντιλαμβάνεται την εξέλιξη…

Πηγή: Capital.gr

Advertisements