Όταν ο αρχιεπίσκοπος «ανακάλυψε» τη συναίνεση υπέρ ΣΥΡΙΖΑ

12038673_10207406412536343_8136340748766779749_o1

 

Διάβασα, ομολογώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τις σημερινές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου. Ο λογος ήταν διπλός.

Κατ’αρχήν θεωρώ τον Ιερώνυμο αρκετά σοβαρό άνθρωπο και αξιόλογο ιεράρχη. Άρα οι δηλώσεις του, προερχόμενες από έναν σοβαρό, ξαναλέω, άνθρωπο, με αφορούν.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι είμαι γνήσια φιλελεύθερος. Πράγμα που θα πει πως θεωρώ πως δικαίωμα γνώμης, έκφρασης και δημόσιας παρέμβασης έχει ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ, ο Φωτόπουλος της ΔΕΗ, ο Πατούλης, ο αρχιραβίνος του ΚΙΣ. Για το περιεχόμενο της γνώμης, ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του, και κρίνεται. Το αυτό ισχύει και για τον αρχιεπίσκοπο.

Ας δούμε όμως τις δηλώσεις. Τί μας είπε ο Μακαριώτατος; Όχι πολύ διαφορετικά πράγματα από όσα δήλωσε προ ολίγου καιρού ο Μισελοζανάτσης. Δηλαδή, «αφού ψηφίσατε, βουλώστε το». Φυσικά, προσέθεσε και τα γνωστά να βάλουμε όλοι πλάτη, ομονοούντες, «εν ενί στόματι και μίαν καρδίαν δοξάζει και ανυμνεί», κλπ κλπ κλπ. Μας τόνισε επίσης ότι «είναι δύσκολα αλλά δεν έχουμε και κάτι καλύτερο να κάνουμε».

Σε πρώτη φάση δεν είπε και κάτι κακό ο Μακαριώτατος, σωστά; Ομόνοια, υπευθυνότητα του λαού, δύσκολα τα πράγματα αλλά τί να γίνει. Αυτά λέει κι ο καθένας από εμάς, δεν νομίζω κάποιος να διαφωνούσε με το περιεχόμενο αυτών των δηλώσεων.

Έλα όμως που αυτή είναι η μία μόνο πλευρά των δηλώσεων. Γιατί αυτό που έχει σημασία είναι ο χρόνος που εκδηλώθηκε αυτή η παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου. Αναρωτιέται κανείς, τα προηγούμενα χρόνια ο λαός που «έβγαινε στους δρόμους, διαδήλωνε το φρόνημά του» και σαν «παράπλευρες απώλειες» έκαιγε και τέσσερις ανθρώπους στη Marfin δεν είχε προηγουμένως ψηφίσει; Δεν έδωσε 47% στον ΓΑΠ το 2009; Πώς γινόταν τότε να «ψηφίζεις και μετά να επαναστατείς»;

Τα προηγούμενα χρόνια των «επάρατων» Σαμαροβενιζέλων γιατί ο Μακαριώτατος δε μας είπε πως «δεν έχουμε κάτι καλύτερο να κάνουμε»; Μήπως μας λέει λοιπόν ο Μακαριώτατος πως, ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι «ό,τι καλύτερο»; Κι άρα καλό θα είναι να το βουλώσουμε;

Δε θυμάμαι στα δύσκολα χρόνια που πέρασαν το Μακαριώτατο να κάνει τόσο σαφείς δηλώσεις στήριξης μιας κυβέρνησης, διότι περί αυτού επρόκειτο. Κι επειδή ούτε ευήθεια μπορεί κανείς να του προσάψει, ούτε αναισθησία ή έλλειψη αντίληψης, το μυαλό μου πάει σε κάτι πιο ταπεινό, ελάχιστα πνευματικό.

Αλισβερίσι. Το ένα χέρι νίβει τ’άλλο. Καλό είναι να μην έχουμε φασαρίες. Αφήνω εκκλησιαστικά, μάθημα θρησκευτικών κλπ κλπ ως έχουν, βοηθάω λίγο και με τα capital controls και περιμένω μια δήλωση στήριξης που, όσο να πεις, όσο και ευάριθμο να είναι το ποίμνιο που επηρεάζεται από κάτι τέτοια, είναι κάτι.

Με κάτι τέτοια όμως ο Αρχιεπίσκοπος δεν αδικεί απλώς τον εαυτό του. Βλάπτει σοβαρά την Εκκλησία. Ακόμη κι αν προσωρινά, φαίνεται να επωφελείται. Κι αυτό, όντως αντιβαίνει προς το ρόλο του τόσο ως πνευματικού ηγέτη όσο και ως διοικητικής κεφαλής της ελλαδικής Εκκλησίας ως θεσμού.

Τέλος μία παρατήρηση. Θυμάμαι επί μακαριστού Χριστοδούλου, οι τότε λαλίστατοι νυν κυβερνώντες και οι περί αυτών να στηλιτεύουν τις ουκ ολίγες -και άκρως ατυχείς ως επί το πλείστον- δημόσιες παρεμβάσεις του τότε προκαθημένου της Εκκλησίας, μη αναγνωρίζοντας καν σε αυτόν δικαίωμα λόγου, έκφρασης, γνώμης.

Για τις δηλώσεις τώρα του νυν Αρχιεπισκόπου, ποιούν ασφαλώς την νήσσαν. Κι όχι, εμάς δεν μας κάνει εντύπωση -αναμενόμενο. Για τους καλοπροαίρετους λέω που εξακολουθούν να θεωρούν πως «άλλο το ήθος της Αριστεράς»…

Advertisements