Γιουνκέρ: Κυνική και χωρίς στρατηγική η ελληνική κυβέρνηση

Αποκαλυπτικές λεπτομέρειες για το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης και της τακτικής της ελληνικής κυβέρνησης καταθέτουν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας στο γαλλογερμανικό δίκτυο ARTE. Ο κ. Γιουνκέρ διερωτάται αν η ελληνική κυβέρνηση ήταν «κυνική» λέγοντας ότι η συμφωνία που τελικά πέτυχε είναι χειρότερη από τη δική του πρόταση που απορρίφθηκε μέσω δημοψηφίσματος ενώ ο κ. Μοσκοβισί αναφέρει ότι η ελληνική πλευρά χρονοτριβούσε εσκεμμένα πιστεύοντας ότι η προοπτική ενός Grexit θα τρόμαζε τους Ευρωπαίους και θα τους υποχρέωνε σε υποχωρήσεις.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Κομισιόν δηλώνει: «Αναρωτιόμουν κάποιες φορές, αλλά όχι πραγματικά, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν μια κυβέρνηση κυνική. Είναι ένα εξαιρετικό κατόρθωμα από την μια οι Έλληνες με φόντο μια αντιευρωπαϊκή προπαγάνδα απέρριψαν ένα κείμενο και ένα μήνα μετά η Ελληνική κυβέρνηση να προτείνει ένα κείμενο πολύ πιο σκληρό απ’ αυτό που απέρριψε ο ελληνικός λαός. Είναι ένα πραγματικό κατόρθωμα». Προσθέτει δε ότι η Ελλάδα δεν είχε στρατηγική. «Ποτέ δεν κατάλαβα την στρατηγική της Ελλάδας και πιστεύω πολύ ειλικρινά μετά απ’ όσα ζήσαμε ότι η Ελλάδα δεν είχε πραγματική στρατηγική. Η στρατηγική και τα σχέδια καταστρώνονταν μέρα με την ημέρα».

Από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε την άποψη ότι: «Ηθελαν να μας οδηγήσουν έως το τέλος Ιουνίου με το ρολόι στο χέρι ελπίζοντας ότι το Grexit να μας τρομάξει αρκετά ώστε να κάνουμε υποχωρήσεις στο χρέος και σε κάποιες εμβληματικές μεταρρυθμίσεις. Αυτή ήταν η τακτική τους και ο Βαρουφάκης ήταν εδώ για να μην διαπραγματευτεί».

Ιδιαίτερα δηκτικός εμφανίζεται ο κ. Μοσκοβισί για τον ρόλο του υπουργού Επικρατείας κ. Νίκου Παππά, στον οποίο επιρρίπτει ευθύνες για την μη επίτευξη συμφωνίας στο τέλος Ιουνίου.

«Περάσαμε σχεδόν 24ωρες κλεισμένοι και τότε χάσαμε σίγουρα μια ευκαιρία. Πιστεύω ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πρόθυμος να διαπραγματευτεί όμως κάθε φορά ο Παππάς του έλεγε »Οχι κύριε πρωθυπουργέ δεν μπορείτε να υποχωρήσετε εδώ, δεν μπορείτε ξεκινήσετε απ’ αυτή την βάση». Επανέρχονταν λέγοντας: »Δεν μπορώ ξεκινάω απ’ αυτή τη βάση»».

Πηγή: Καθημερινή

Advertisements