Ας μιλήσουμε για το Μνημόνιο 3 καλύτερα

12038673_10207406412536343_8136340748766779749_o1

 

Δεν ξέρω αν σε ευρωπαϊκή άλλη χώρα, υπάρχει στις καθημερινές κουβέντες «χαρακτήρας», όπως αυτός της «κυρά-Κατίνας», της παντεπόπτριας κουτσομπόλας. Υποθέτω πως όχι.

Στην Ελλάδα όμως, ο ρόλος αυτός δεν υπάρχει απλώς στη γειτονιά, στην πολυκατοικία ή στο κομμωτήριο· υπάρχει και στην πολιτική ζωή. Για την ακρίβεια, κυριαρχεί.

Ας πάρουμε την εκλογή Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Ή μάλλον τη δημοσιογραφική αντιμετώπιση αυτής της εκλογής. Την ώρα που ψηφίζονται στη Βουλή τα κρίσιμα μέτρα του Μνημονίου 3, με νέους πρωταγωνιστές του σίκουελ Τσίπρα και καμμένο (πάντα με μικρό κ), αντί να ασχολούμαστε με το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το πώς ασκείται αυτός, έχουμε βουλευτές ή στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να γυρνούν από κανάλι σε κανάλι και να παριστάνουν τους εκπροσώπους των υποψηφίων. Καμία πολιτική κουβέντα, κανένας πολιτικός λόγος, απλώς απαντούν στις ερωτήσεις της «κουτσομπόλας» σχετικά με την ανάδειξη του νέου Προέδρου.

Ούτε καν υποψιάζονται ως τρόπο αντίδρασης εκείνον του Σπύρου Λυκούδη που όταν ερωτήθηκα επανειλημμένα σχετικά με τα περί προσέγγισης ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙΟΥ έκοψε την κουβέντα, λέγοντας πως τέτοια σοβαρά ζητήματα δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με όρους κουτσομπολιού.

Η Νέα Δημοκρατία έχει και τα λάθη και τις αμαρτίες της και τις ευθύνες της για τη σημερινή πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση. Ωστόσο αποτελεί θεσμικά τον ισχυρότερο πόλο απέναντι στο επικίνδυνο κυβερνητικό σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τα εσωκομματικά της, εκτός από λίγους επαγγελματίες ιντριγκαδόρους και παρασκηνιάκηδες, δεν αφορούν πραγματικά κανένα, ειδικά όταν είναι αυτής της μορφής. Ας πάψουν λοιπόν να βγαίνουν οι «εκπρόσωποι» των τεσσάρων υποψηφίων και να μιλούν ωσάν το μοναδικό πρόβλημα που απασχολεί τους πολίτες να είναι η νιότη του Τζιτζικώστα, η μαγκιά του Μεϊμαράκη, το τζάκι του Μητσοτάκη ή το τρεχαλητό του Άδωνι.

Το πρόβλημά μας είναι κύριοι ότι έχουμε μετά από πέντε χρόνια ένα τρίτο, πολύ βαρύ Μνημόνιο και δυστυχώς ούτε και τώρα φαίνεται κάποια προοπτική που να βοηθά στην ανάκτηση της χαμένης αισιοδοξίας. Έχετε να πείτε κάτι γι’αυτό;

Β.Κ.

Advertisements