Η δύναμη της επικοινωνίας στα social media και στο διαδίκτυο

12038673_10207406412536343_8136340748766779749_o

 

Ζούμε στο 2015 και ακόμη πολλοί εθελοτυφλούν απέναντι στην φοβερή δύναμη που έχουν τα ηλεκτρονικά διαδικτυακά μέσα όπως το twitter αλλά ειδικά στην Ελλάδα το FB. Είναι εκπληκτικό το πως μπορούν και διαμορφώνουν κλίμα, πως επηρεάζουν τα πάντα μέσα σε δευτερόλεπτα. Ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού παιχνιδιού κρύβεται ακριβώς εκεί. Για όσους δεν γνωρίζουν την δεύτερη εκλογή του, την πέτυχε ο Ομπάμα σε μεγάλο βαθμό γιατί κατάλαβε την δύναμη που έχουν στο κόσμο και τη δυναμική που χαρίζουν σε αυτούς που ξέρουν να τα χειριστούν.

 

Όμως και στην Ελλάδα παίζουν ιδιαίτερο ρόλο, τρανό παράδειγμα τα troll account της Κουμουνδούρου που σπίλωναν συνειδήσεις και υπολήψεις σε χρόνο dt. Δεν είναι τυχαίο που μια σελίδα στο FB του Αλέξη έχει πάνω από 400.000 likes, ενώ αντίστοιχα του Σαμαρά ήταν στις 40.000 δηλαδή δέκα φορές κάτω. Καμία σχέση με την εκλογική δύναμη των κομμάτων. Γιατί συμβαίνει τότε αυτό? Γιατί η Ν.Δ. δεν είναι καλό προϊόν? Όχι. Δεν είναι αυτός ο λόγος. Απλά ως κόμμα τόσο στις προηγούμενες εκλογές όσο και σε αυτές »σνομπάρουν» αυτά τα μέσα. Έτσι δεν καταλαβαίνουν τη ζημιά κάνουνε, αφού ειδικά οι κάτω των 30 δεν βλέπουνε ειδήσεις, δεν διαβάζουν εφημερίδες, αλλά ενημερώνονται αποκλειστικά σχεδόν μόνο από το FB και από blog. To διαδίκτυο είναι ό,τι πιο σημαντικό για να διαφημιστεί ένα προϊόν μετά την τηλεόραση. Αρκεί να επενδύσεις πάνω σε αυτό και να το αγαπήσεις. Kαι με ελάχιστο οικονομικό κόστος.

 

Δυστυχώς στη Νέα Δημοκρατία φοβούνται παντού την ανανέωση, ακόμη και σε αυτό. Δεν είναι τυχαίο πάντως που μόνο δυο γυναίκες από αυτόν το χώρο, έχουν πιάσει το νόημα του διαδικτύου. Η Όλγα Κεφαλογιάννη και η Έλλη Παπαγγελή που μία φωτογραφία τους με ή χωρίς πολιτικό μήνυμα παίρνει χιλιάδες likes. Οι άντρες με εξαίρεση τον Άδωνι και τον Κυριάκο ακόμη κοιμούνται. Όμως αν θες να γίνεις ελκυστικός πρέπει να προσαρμόζεσαι στις νέες συνθήκες, αλλιώς μένεις πίσω. Εξέλιξη λέγεται. Ας ελπίσουμε πως οι επικοινωνιακοί φωστήρες του κόμματος να το καταλάβουν, γιατί η ζημιά που προκαλείται κάθε στιγμή είναι τεράστια.

 

από τον George Tsoukaladakis

Advertisements