«Κλειδώνει» ο νέος ΕΝΦΙΑ- Τι θα κληθούμε να πληρώσουμε;

12038673_10207406412536343_8136340748766779749_o

Από σήμερα, Παρασκευή, θα πρέπει να θεωρούνται «κλειδωμένα» τα νέα στοιχεία υπολογισμού του νέου ΕΝΦΙΑ, ούτως ώστε να «βγουν» τα εκκαθαριστικά και να αναρτηθούν στο Taxisnet.

Nα σημειωθεί πως το Τaxisnet θα μείνει κλειστό το Σάββατο, μέχρι τις 10 το βράδυ, ενώ σταδιακά και μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη θα βρουν εκεί όλοι το ατομικό τους σημείωμα για πληρωμή του φόρου.

Το ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι αγγίζει τα 3,2 δισ. ευρώ, ενώ η Κυβέρνηση και η Τρόικα ευελπιστούν να εισπραχθούν τα 2,65 δισ. όπως και πέρυσι. Αν και δεν άλλαξαν ούτε οι εξαιρέσεις, ούτε ο τρόπος υπολογισμού του φόρου, στο υπουργείο Οικονομικών φοβούνται ότι πολύς κόσμος δεν θα πληρώσει αυτά που πλήρωσε πέρυσι, για πολλούς και διάφορους λόγους:

  1. Λόγω της κρίσης και των capital controls πολύς κόσμος αλλά κυρίως οι επιχειρήσεις δεν έχουν λεφτά. Το πρόβλημα ελπίζουν να ξεπεραστεί με πληρωμές μέσω πιστωτικής κάρτας, για όσους τουλάχιστον έχουν ακόμη πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό
  2. Φέτος οι δόσεις είναι λιγότερες και ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να πληρωθεί μέσα σε 5 μήνες, έως τον Φεβρουάριο. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερο ποσό δόσης κάθε μήνα. Σανόδα σωτηρία που προσφέρουν και άτοκες δόσεις που προσφέρουν οι πιστωτικές κάρτες.
  3. Η μείωση των εισοδημάτων σημαίνει ότι ίσως περισσότεροι θα δικαιούνται φέτος τις εκπτώσεις που ίσχυαν και πέρυσι. Αυτό θα κριθεί με βάση τα στοιχεία του Ε1 που είχαν περαστεί στο σύστημα Taxis μέχρι σήμερα 9 Οκτωβρίου. Εκεί θα κριθεί εάν το ποσόν βεβαίωσης, μετά τις εκπτώσεις, είναι μικρότερο από πέρυσι.

Να σημειωθεί πως πλέον, κάθε μήνα θα πρέπει οι φορολογούμενοι να πληρώνουν ανελλιπώς και μια σειρά άλλες υποχρεώσεις τους στην εφορία, όπως τη δόση του φόρου εισοδήματος, τις δόσεις παλαιών και νέων ρυθμίσεων χρεών (που επίσης αυξάνονται και αυτές λόγω αλλαγής επιτοκίων και περιορισμού του αριθμού των δόσεων) και, οσονούπω, τα νέα τέλη κυκλοφορίας για το 2016.

Advertisements