Ιστορία Δύο Βίντεο και η Κάθοδος των Χιλίων και Εκατόν Ενός

Χτες το βράδυ, ένα βίντεο έκανε την εμφάνισή του στον ιστότοπο του Youtube το οποίο επί της ουσίας αναγγέλλει την επεισοδιακή επανεμφάνιση του Γιάνη με ένα «Ν» Βαρουφάκη, εν μέσω κεραυνών και σκότους στυλ «Αποκάλυψης» του Ιωάννη (αυτού με τα δύο «Ν» και το καθόλου χιούμορ)  συνοδεία διαφόρων ως επί το πλείστο αγνώστων συνεπικουρούντων στην κύριος οίδε ποια φαεινή ιδέα όπου θα «αλλάξουν τα πάντα» μετά την καταστροφή. Για την οποία είναι και αυτός εν πολλοίς υπεύθυνος (το λες και τραγική ειρωνεία).

Προσεγμένη παραγωγή (που κόστισε σίγουρα πολλά), οπτικά εφέ, «trendy φατσούλες», που θα έγραφαν πριν μια εικοσαετία τα περιοδικά του Κωστόπουλου, να εναλλάσσονται στην οθόνη που άνετα θα μπορούσαν  να είναι «στο δημιουργικό» κάποιας διαφημιστικής εταιρείας και πάλι πριν καμιά εικοσαετία, εκεί, κάπου ψηλά στην Κηφισίας τέλη 90s με αρχές χιλιετίας.

Ταυτόχρονα, το πομπώδες ύφος του παραπάνω βίντεο μου θύμισε κάτι άλλο, μόνο που οι ομοιότητες σταματούν στην επική μουσική:

Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με την… «αποκάλυψη» του Γιάνη με ένα «Ν» αλλά με την  παρουσίαση ενός τεράστιου project, στην ουσία μια νέα πόλη κατοικιών, καταστημάτων και γραφείων στα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης (περιοχή Μaslak) από τον ίδιο τον δημιουργό του, τον μεγιστάνα μεγαλοεργολάβο Ali Agaoglou.  Αν σας εντυπωσίασε το βίντεο και σας προβλημάτισε σχετικά με το τι γίνεται στην γείτονα χώρα ενώ εμείς έχουμε υποστεί το σοκ και δέος των τριών εκλογικών αναμετρήσεων της «πρώτης φοράς», δείτε και την ιστοσελίδα του έργου για περισσότερες πληροφορίες και που ξέρετε, αν ζητήσετε πληροφορίες, μπορεί να ακούσετε ότι και επιφανείς πολιτευτές της Πρώτης Φοράς» έχουν ήδη «τοποθετηθεί¨σε αγορά διαμερισμάτων ή/ και επαγγελματικών χώρων στο συγκρότημα.

Και αφού φτάσατε ως εδώ διαβάζοντας, πάμε στην ουσία τώρα:

Ενώ στην πραγματικότητα το πρώτο βίντεο είναι μια φούσκα με μηδενικό περιεχόμενο, η δε επάνοδος του Βαρουφάκη σε οποιοδήποτε επίπεδο ΜΟΝΟ ΖΗΜΙΑ μπορεί να σημαίνει για τη χώρα, εν τούτοις στο μυαλό του κάθε μεταπολιτευτικού νεοέλληνα μετά από δεκάδες χρόνια πλύσης εγκεφάλου, ο κακός είναι ο Agaoglou (και όχι ακριβώς επειδή είναι… Τούρκος), διότι είναι πλούσιος, καπιταλιστής, καταστρέφει το περιβάλλον(;), χτίζει ουρανοξύστες (δε μας αρέσουν στην Ελλάδα ή έτσι τουλάχιστον μες λένε) και αν τον ψάξει κανένας… Baxevanoglou σίγουρα θα του βρει και σκάνδαλα. Το ότι ο Agaoglu δίνει δουλειά με αυτό το project σε ίσο αριθμό ατόμων με όσους θα δούλευαν στο Ελληνικό (το οποίο είναι και πολύ καλύτερο σαν project για την Αθήνα), δεν το σκέπτεται κανένας. Όπως λίγοι γνωρίζουν ότι ο Agaoglu ήρθε ΚΑΙ στην Αθήνα για δουλειές παλαιότερα αλλά φυσικά είδε και… έφυγε… τρέχοντας.

Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν αντιλαμβανόμαστε ότι για να κάνεις ομελέτα πρέπει να σπάσεις αβγά. Στην περίπτωσή μας αυτό σημαίνει ότι αν η χώρα θέλει την ανάπτυξη, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επιτρέψει ΚΑΙ επενδύσεις μεγάλης κλίμακας σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας.

Αντίθετα, στην χώρα μας όχι μόνο δε συμβαίνει αυτό αλλά αστοχίες και σκάνδαλα δεκαετιών συνέτειναν στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από πολύ καιρό έχει μεταβληθεί σε στρατηγείο αρνητισμού και νέο-λουδητισμού μιας ιδιόρρυθμης (πρώτη-φορά) «αριστεράς» που αρνείται τα πάντα, αποθαρρύνει επενδύσεις από το εξωτερικό και την ιδιωτική πρωτοβουλία από το εσωτερικό. Είναι θλιβερό να βλέπεις ενθουσιώδεις νέους, οργασμό δημιουργίας σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, είτε στο επίπεδο της μικρής κλίμακας ιδιωτικής πρωτοβουλίας με χιλιάδες προτάσεις κάθε μέρα, για να μη μιλήσω για το τι γίνεται σε μεγάλης κλίμακας προτάσεις, μέχρι και στην φτωχή Αλβανία και στην Κύπρο των μνημονίων κατασκευάζουν κτίρια είκοσι και τριάντα ορόφων.

Ταυτόχρονα, ενώ στην Ελλάδα βουλιάζουμε με κοντά 30% ανεργία, το μόνο που κάνουμε είναι να μη θέλουμε μεν κατασκευές, ανεμογεννήτριες, ψηλά κτίρια, εργοστάσια, ξενοδοχεία, αλλά θέλουμε να πληρώνονται από 25 έως την πρώτη του μηνός… «μισθοί και συντάξεις» (του «δημοσίου» εννοείται). Και που θα βρεθούν άραγε τα χρήματα εφόσον δε θέλουμε να ανοίξουν δουλειές; Από τον πελαργό;

Ή από την… κάθοδο των χιλίων του διαταραγμένου Βαρουφάκη με επικά βίντεο σαν σακάκι με κόκκινη ρίγα κενό περιεχομένου.

Δεν είναι ότι είναι στραβός ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε. Είναι το ότι πλέον ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ πλατσουρίζοντας χαριτωμένα με κενά lifestyle βίντεος του Βαρουφάκη και των «καθευδόντων χιλίων και εκατόν ενός».

Καλά να πάθουμε

ΚΚ2

Advertisements