Άνω κάτω το ΥΠΕΞ : Διαφωνίες με Κοτζιά και παραιτήσεις διπλωματών

12038673_10207406412536343_8136340748766779749_o

 

Κύμα παραιτήσεων στην υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών προκαλεί η εμμονή του Υπ. Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά να απομακρύνει από την Μόνιμη Αντιπροσωπεία στην Ε.Ε. την πρέσβη Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου αλλά και η στοχοποίηση και άλλων ανώτερων διπλωματών .

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη παραιτηθεί ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών και από τα πλέον έμπειρα στελέχη της Διπλωματικής Υπηρεσίας Μιχάλης Σπινέλλης ,ενώ έχει υποβάλλει την παραίτηση του και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Δημήτρης Παρασκευόπουλος ,οι οποίοι μάλιστα συνόδευαν και τον κ.Κοτζιά στην επίσκεψη του στην Νέα Υόρκη.

Η έμμονή με την πρέσβη Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου ηταν η σταγόνα που ξεχείλισε ένα ήδη γεμάτο ποτήρι ,καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν υπάρξει φαινόμενα, στοχοποίησης και άλλων διπλωματών ,οι οποίοι απλώς δεν είχαν τις καλύτερες σχέσεις με τον κ.Κοτζιά όταν εκείνος ηταν υπάλληλος του Υπουργείου σε θέση εμπειρογνώμονα.

Πηγές του Υπουργείου αναφέρουν χαρακτηριστικά τις περιπτώσεις Ριζοπουλου ,Νασίκα, Καλογεροπούλου ,Γαριλίδη, Μαθιουδάκη κ.α. Επισημαίνουν μάλιστα ότι ήταν ιδιαίτερα προσβλητική και απαξιωτική για ολόκληρη την Διπλωματική Υπηρεσία ,η αντιμετώπιση που επεφύλαξε ο κ.Κοτζιας σε μια άριστη διπλωμάτη όπως η κ.Παπαδοπούλου προτείνοντας της μάλιστα την μετάθεση της στο Σεράγεβο ,στο ..Μοντεβιδέο η στην ..Κινσάσα.

Πάντως το ρήγμα αυτό που προκαλείται μεταξύ της πολίτικης ηγεσίας και της υπηρεσιακής ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών αναμένεται να κλονίσει ακόμη περισσότερο το κρίσιμο αυτό υπουργείο σε μια περίοδο μάλιστα που όλα τα εθνικά θέματα είναι ανοικτά και η χώρα αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις όπως το προσφυγικό .

 

πηγή : The Toc http://www.thetoc.gr/politiki/article/anw-katw-to-upeks-diafwnies-me-kotzia-kai-paraitiseis-diplwmatwn

Advertisements