Μαθήματα Κυβερνητικής Επιστήμης

12038673_10207406412536343_8136340748766779749_o

Προς επικοινωνιολόγους ΝΔ:

Παρακαλώ διαβάστε τα παρακάτω μπας και το σώσουμε, γιατί φοβάμαι και νέους αιφνιδιασμούς σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Δεν ξέρω αν το πήρατε χαμπάρι ότι με τη δική σας, πως να το πω, ανεπάρκεια, ο ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε τη δική του ατζέντα στην πολιτική συζήτηση, έπαιξε μπάλα στο δικό του γήπεδο και σας κέρδισε κατά κράτος.

Αυτό εν μέρει (εν μέρει…) θα δικαιολογείτο τον περασμένο Ιανουάριο όπου όπως είναι λογικό υπήρχε προϊούσα φθορά της τότε συγκυβέρνησης. Δεν δικαιολογείται όμως τόσο πολύ για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, και κυρίως δεν δικαιολογείται η τόση διαφορά την οποία απέτυχαν να δουν ακόμα και οι επαγγελματίες δημοσκόποι για τα αποτελέσματα των Εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου.

Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να ενώσουμε δυο-τρεις τελείες με μερικές παρατηρήσεις και φιλικές υποδείξεις.

Πρώτον, οι «γάτοι» οι επικοινωνιολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ (υποπτεύομαι και το λέω συνεχώς, εξωχώριο δάκτυλο $$$$$$$ ) ουσιαστικά ΕΠΕΒΑΛΑΝ το ότι τα πολιτικά κριτήρια πρέπει να είναι «νέος και ωραίος» και να μην έχει σχέση με το «χτες». Τα δε ΜΜΕ εν μέσω mimicking άγνοιας (όχι όλα, υπήρξε και σκοπιμότητα σε πολλά) τα αναπαρήγαγαν και τα ενίσχυσαν (το λες και «boosting» όπως το λέμε στα χωριά μας) με αποτέλεσμα και εσείς να τα αναμασήσετε προσπαθώντας να τα αντικρούσετε και να πέσετε στην παγίδα ασυναίσθητα να απολογείστε γιατί ο Σαμαράς (και ο Βενιζέλος) και ο Μεημαράκης δεν είναι «τζόβενοι» και γιατί… έχουν πολιτικό παρελθόν, που είναι από τα προαπαιτούμενα σε περιόδους κρίσης, αφήνοντας εκτός συζήτησης το σημαντικότερο, το καίριο ερώτημα αν κάποιος με αποδεδειγμένα προσωπικά, πολιτισμικά πολιτικά και κυρίως διαχειριστικά ελλείμματα μπορεί να μας βγάλει από την κρίση.

Με λίγα λόγια, οι ικανότατοι επικοινωνιολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ έφεραν την ατζέντα του πολιτικού διαλόγου εξ’ αρχής στα μέτρα τους, γείωσαν λογικότατα επιχειρήματα που αφορούσαν τη διαχειριστική επάρκεια του πρωθυπουργού και του περιβάλλοντος του θυματοποιώντας τον και αφήνοντας τον στο απυρόβλητο για όλα τα τραγικά που αλλού θα είχαν ρίξει την κυβέρνηση ήδη από τα μέσα Ιουλίου.

Δεύτερον, οι «γάτοι» οι επικοινωνιολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι σύμβουλοι στρατηγικής κατάφεραν να του δημιουργήσουν πλήρη ελευθερία κινήσεων να κάνει εκλογές όποτε αυτός ήθελε, με την ατζέντα διαλόγου που αυτός ήθελε, και τελικά να πετύχει και τους τρεις στόχους του: Να είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, να εξοβελιστούν τα «βαρίδια» εκτός κοινοβουλευτικής παρουσίας, τα οποία όμως μέχρι πρότινος ήταν -όσο και να τους αντιπαθούμε- η ψυχή του κόμματός του και μαζί ο Βαρουφάκης ο οποίος επιμένει να διαδίδει ότι ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος των σχεδιασμών του, αλλά να μην του δίνει κανένας -πλέον- σημασία,  και να μείνουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εντός βουλής ώστε να είναι δυνατή η αυτοδύναμη συγκυβέρνηση μαζί τους. Και όλα αυτά με ένα «σοκ και δέος» απανωτών γεγονότων και καταιγιστικών εξελίξεων που δε μας άφησε να ανασάνουμε, και στο τέλος «εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι». Μα, χειρούργο να βάζαμε να κάνει εγχείρηση, δε θα επεδείκνυε τόση ακρίβεια στην επίτευξη των στόχων του. Δε στέκει λογικά αυτό το πράγμα όσο και αν βρίζουμε το»λαό» για την όποια αφροσύνη της ψήφου του μέσα στο «σοκ και δέος».

Τρίτον, στη βάση των ως άνω συλλογισμών, προξενεί απορία η αντίφαση του ότι στο στρατηγικό σκέλος της παραμονής στην εξουσία με οποιοδήποτε καταστροφικό κόστος το συγκεκριμένο κόμμα παίρνει άριστα, ο ηγέτης του φαίνεται να έχει ένα ατσαλάκωτο προφίλ και όταν πρόκειται για το εσωτερικό επιδεικνύει ευλυγισία μοναχού… Shaolin, μακιαβελική ικανότητα να παραμένει πολιτικά ατσαλάκωτος αν και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πούλησε και εξαφάνισε πολλούς ανθρώπους που τον στήριξαν συν σημαντικό μέρος του «λαού» του που για άλλα τον ψήφισε και άλλα θα λάβει(…) Προξενεί απορία το πως ένας φαινομενικά ευφυής άνθρωπος τα καταφέρνει τόσο καλά στο εσωτερικό και όταν πάει «έξω» φαίνεται τόσο λίγος, κάνει στρατηγικά λάθη (όπως πχ το να μιλήσει μια γλώσσα που δεν κατέχει και να ρεζιλευτεί σε μια κρίσιμη επικοινωνιακά στιγμή για τη χώρα), αποτυγχάνει παταγωδώς στις διαπραγματεύσεις και μετά ασθμαίνων υπογράφει μνημόνια που αν τα υπέγραφε κανένας από τους προκατόχους του, «θα καιγόταν η Αθήνα» από το εξωκοινοβουλευτικό σκέλος της παράταξης του. Μου προξενεί εντύπωση η τόσο χαώδης απόσταση ανάμεσα στις υψηλές δεξιότητες πολιτικής επικοινωνίας (στο εσωτερικό μόνο) και στις χαμηλές δεξιότητες ουσιαστικής διαχείρισης μέχρι τα όρια της ανυπαρξίας όπου να το πούμε απλά «όπου πατάει χορτάρι δε φυτρώνει». Εκτός από διορισμούς καθαριστριών, ΕΡΤατζήδων και φίλων.

Μάλιστα, πολλοί αντικρούουν το επιχείρημά μου σχετικά με την ικανότητα ενδοχώριας πολιτικής επικοινωνίας την οποία θεωρούν αποτέλεσμα απλής εύνοιας των περιστάσεων και ανυπαρξίας αντιπολίτευσης με αυτό το τεράστιο διαχειριστικό έλλειμμα που αναφέρθηκε πιο πάνω. Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Είναι ΑΚΡΙΒΩΣ αυτή η χαώδης απόσταση επικοινωνιακής αποτελεσματικότητας εσωτερικού και εξωτερικού, το γεγονός ότι γητεύει μόνο εντός Ελλάδος («πολιτικό φαινόμενο» τον χαρακτήρισαν κάποιοι λαλίστατοι μεν πλην όμως έγκριτοι αστοί δημοσιογράφοι) και εκτός το… «πολιτικό φαινόμενο» τρώει χαρακτηριστικά καρπαζιές που μου δημιουργεί την υποψία έξωθεν στοχευμένης συμβουλευτικής παρέμβασης.

Δεν μπορεί ένα μεγάλο κόμμα να ηττάται συνεχώς από ένα τσίρκο ενώ ακόμα και στα προεκλογικά σποτάκια του Ιανουαρίου έχει πέσει μέσα 100% (και εκεί την δόξα σας την έχει κλέψει ο Λεβέντης… φαντάσου) και από την άλλη να σας έχουν γειώσει κανονικά (ποιοι; ο μέχρι πρότινος εκπρόσωπος τύπου κος… Σακελλαρίδης; Μα ήμαρτον! think!) να έχει κολλήσει η βελόνα στο «παλιό» ενώ το «νέο» είναι απείρως εφιαλτικότερο και να μην το βλέπει κανένας. Να μην μπορεί να ακουστεί μια φωνή λογικής μέσα στη χώρα. Κάτι δεν κάνετε καλά.

«Και τι να κάνουμε» θα μου πείτε.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάτι πρέπει να γίνει. Μόνο που αν το κάνετε όπως πριν, όποτε και να γίνουν «εκλογές» ή δημοψήφισμα, πάλι θα το χάσει ο αστικός κόσμος δεν πάει να κατεβαίνουν οι κλητήρες των εξώσεων στα σπίτια με αλεξίπτωτα και σκοινιά από ελικόπτερα.

Για αυτό το λόγο, και επειδή εσείς καλώς ή κακώς είσαστε αυτή τη στιγμή η ηγέτιδα δύναμη της αστικής παράταξης σήμερα, κάνω έκκληση στον μελλοντικό ηγέτη της ΝΔ όποιος και αν είναι να αναζητήσει τη βοήθεια μεγάλου συμβούλου από το εξωτερικό αν είναι δυνατόν. Αυτός θα σας πει τι θα κάνετε και πως να το κάνετε. Ψάξτε, μελετήστε τι υπάρχει, τι track record έχει ο καθένας και αποφασίστε. Μόνο κάντε γρήγορα διότι ενδέχεται να δημιουργηθεί καμιά καινούρια καταιγίδα πολιτικών εξελίξεων από το πουθενά και να τρέχετε ασθμαίνοντας να τις προλάβετε. Βγάλτε τον αρχηγό σας και ήδη από τώρα κάνετε τις κινήσεις σας ώστε όποιος και να βγει να «μονταριστεί» με το νέο σύστημα επικοινωνιακής και πολιτικής στρατηγικής και να είναι μάχιμος έχοντας διαμορφώσει προφίλ και πολιτική ατζέντα στη βάση ουσιαστικών εκτιμήσεων και σφυγμομετρήσεων μη ετεροκαθορίζοντας τη στρατηγική του από το πως… έβηξε ο Τσίπρας.

Αν δε, κάνετε το λάθος και περιμένετε να πέσει ο Τσίπρας από τα λάθη του σαν «ώριμο φρούτο» και να σας ψηφίσουν ομάδες πολιτών που σας θεωρούν απλά το μη χείρον βέλτιστον, μόνο και μόνο για να φύγει ο Τσίπρας, θα περιμένετε πολλάαααααα χρόνια. Και όταν θα καταρρεύσει, θα έχει καταστραφεί η χώρα. Τελείως όμως.

ΚΚ2

Advertisements